Villkor & Behandling av kontaktdermatit

Contact dermatitis är hudinflammation orsakad av direkt kontakt med irriterande ämnen såsom smycken eller rengöringsmedel. Ett rött, kliande utslag kommer att utvecklas. De utslag kan vara mycket obehagligt, men de är inte smittsam eller livshotande.

Orsaker

Orsaker till kontakteksem inkluderar metaller som nickel, Poison Ivy, gift ek eller andra växter, kosmetika, tvättmedel och läkemedel som antibiotika.

Symptom

Symtom på kontakteksem inkluderar klåda, hudrodnad, inflammation och ömhet och hudutslag eller skador som kan sekret eller bli knaprig.

Typer

Det finns två typer av kontakteksem. Irriterande dermatit är den vanligaste och kommer från exponering för kemikalier. Allergiska kontakteksem kan påverka någon del av kroppen med ett utslag som förekommer upp till 48 timmar efter exponering för ett allergen.

Behandling

Kontaktdermatit vanligen behandlas med noggrann tvättning, undvika exponering för allergener eller saker som irriterar huden, kortikosteroid hudkräm, anti-itch salva eller torkning lotion.

Komplikationer

Klådan och kontinuerlig skrapa av kontakteksem kan göra klådan värre vilket kan leda till ett tillstånd som kallas neurodermatit. Detta tillstånd orsakar hud som ständigt repas blir rå, röd, förmörkas och tjock och seg.


articoli Correlati