Vilka läkemedel orsakar leverproblem?

Levern är ansvarig för filtrering av kroppens blod, metaboliserande någon drog som intas. Vissa läkemedel kan vara giftigt för levern, orsakar inflammation, gulsot och skrumplever, en kronisk sjukdom där levern utvecklar överflödig ärrvävnad.

Acetaminofen

Allmänt känd under varumärket Tylenol, kan alltför enstaka doser eller långvarig användning av paracetamol leda till leverskador.

Kolesterol Mediciner

En grupp av kolesterol mediciner, kollektivt kallas "statiner", kan påverka en liten andel av användarna. Förhöjda levervärden är vanligt förekommande vid användning av dessa läkemedel; emellertid majoriteten förblir i det säkra området.

Kosttillskott och örter

Överdriven konsumtion av zink eller vitamin A kan leda till leverskada, eller kemisk driven leverskada. Naturliga växtbaserade produkter är i allmänhet oreglerad och inte kräver recept, vilket kan leda till felaktig användning. Örter som vallört te och kalott är kända för att vara giftiga om de tas i överskott.

Antibiotika

Ett litet utbud av antibiotika som används för behandling av tuberkulos har varit kända för att orsaka läkemedelsinducerad hepatit. Hepatit är en leversjukdom med inflammerade celler i levern, vilket kan leda till att ytterligare kroniska skador och ärrbildning.

Hjärta Medicinering

Amiodaron är en medicin som används för behandling av allvarliga hjärtproblem såsom kammartakykardi och förmaksflimmer. Detta läkemedel kan orsaka en rad problem, från milda leverenzym oegentligheter, till irreversibel cyrrosis.


articoli Correlati