Vilka är orsakerna till kronisk knäsmärta?

Det finns två olika typer av knäsmärta. Akut knäsmärta inträffar under en kort tid och det är allmänt orsakas av olyckshändelse eller det är resultatet av ett fall eller slå under ett sportevenemang som fotboll till exempel. Det finns oftast någon form av ledbandsskada som sker som går bort efter operation och rehab. Kronisk knäsmärta är helt annorlunda. Denna typ av smärta kan vara långlivade hela tiden eller det kan kännetecknas av skov. Det finns flera olika orsaker till kronisk knäsmärta.

Artrit

Artrit är ett tillstånd som angriper lederna i kroppen. Två typer av artrit kallas osteo och reumatoid artrit kan ha en stor inverkan på knäleden. De kan orsaka svullnad, stelhet, feber och orörlighet. När artros träffar, blir brosket bärs bort på platsen för det gemensamma. I båda dessa situationer kan smärtan vara kronisk. Det kan också finnas tillfällen när smärtan blossar upp och blir värre.

Tendinit

Bones är fästa på benen genom fibrösa sladdar av vävnad som kallas senor. Muskler är fästa på benen genom fibrösa sladdar av vävnad som kallas ligament. Under tiden, kan senorna i knät bli inflammerad och irriterad. Detta leder till ett tillstånd som kallas tendinit, som orsakar kronisk smärta. Detta orsakas vanligtvis av repetitiva rörelser där det finns en hel del stress på senan ovanför knät kallas knäskålssenan. Professionella skidåkare, löpare och cyklister löper risk att utveckla detta tillstånd.

Bursit

Inne i kroppens leder är små säckar som kallas Bursa. Bursa fungerar som utfyllnad mellan ligament, senor och leder. Skador ofta gånger orsakar dessa bursa säckar att svälla upp, vilket leder till ett tillstånd som kallas bursit. När bursit träffar, kan det finnas inflammation, rodnad, värme runt knät och kronisk smärta som kan uppstå även när du bara sitter still.

Gikt

Urinsyra är en kemikalie som bildas i kroppen. Det är resultatet av ett ämne som kallas puriner som finns i olika livsmedel som skaldjur, inälvsmat och öl. Under normala omständigheter blir det urinsyra spolas ut ur kroppen via urinen. Men ibland, bygger upp det i systemet och leder till ett tillstånd som kallas gikt. När detta händer dig, urinsyra poolerna vid gemensamma platser som knäet och orsakar smärta. Smärtan från gikt kan antingen vara lindriga och stadig eller det kan finnas allvarliga skov.

Identifiering

Den iliotibial band, eller IT-bandet, är ett ligament som går ner på utsidan av benet från bäckenet hela vägen ner till skenbenet. När detta ligament blir inflammerad, kan det leda till ett tillstånd som kallas iliotibial band syndrom. Långdistanslöpare är mest mottagliga för detta villkor. Även IT-bandet syndrom orsakar kronisk smärta, kan fortfarande förväntas komplett utbud av rörelse.


articoli Correlati