Vad orsakar hudutslag eller bita att klia?

Biter

Kliande biter, ofta ett resultat av en attack av en mygga, kan vara bland de mest obehagliga och kvardröjande former av klåda. Det händer eftersom dessa blod livnär insekter injicera en antikoagulant i våra kroppar, så att blodet kommer att flöda fritt in i deras öppna snabel. Våra immunförsvar reagera på denna saliv injektion, och det är vad som orsakar området bettet att svälla och klia för en kort tid. Klådan försvinner när antikoagulant sprids, vilket kan ta allt från några timmar till en hel dag.

Utslag

Utslag är en av de vanligaste orsakerna till ihållande kliande hud, som induceras av histaminer, vare sig som en följd av ett bett, eksem, psoriasis eller en svampinfektion närmare släkt med Jock kliar eller fotsvamp. Det är oftast inte en bra idé att skrapa dessa kliar, även om du kanske desperat vill, eftersom repor kan bryta små (möjligen mikroskopiska) pustler i utslag, vilket kan göra att sprida sig ytterligare.

Behandling

När det gäller att behandla kliande bett eller utslag, är den bästa åtgärden för att identifiera det specifika problemet. Antihistaminer är en vanlig behandling för utslag-inducerad kliar och krämer såsom kortison kan också användas för att lindra symtomen. Bug bites kan styras med hjälp av topikala analgetika och anti-inflammatorisk medicin. Det kan också vara värt att använda en antibakteriell tvål för att förhindra infektion.


articoli Correlati