Vad orsakar domningar i benet?

Leg domningar kan orsakas av skador på nerver eller muskler, eller problem i ryggraden. Domningar i benen kan förekomma med andra symtom som smärta, brännande, svaghet, stickningar och / eller stickningar. Medicinska tillstånd som kan orsaka benet domningar allt från lätt till svår, och bör alltid kontrolleras av en läkare.

Celiaki

Celiaki är en matsmältningssjukdom som orsakas av en intolerans mot ett protein i mat som kallas gluten. Personer med celiaki kan inte absorbera näringsämnen från mat och deras immunförsvar skadar tunntarmen. Orsaken till benet domningar av celiaki är nervskador.

Perifer diabetesneuropati

Människor som har diabetisk perifer neuropati kan ha några symtom i början. De kommer att utveckla fler symtom över tid som diabetes skadar nerver i kroppen. Typiskt nervskador i händer, armar, fötter och ben. Denna nervskada orsakar domningar i benen på grund av diabetes. Det kan vara lätt eller svår och uppträda med smärta och stickningar.

Perifer vaskulär sjukdom

Perifer vaskulär sjukdom (PVD) är skador och / eller blockering av de perifera artärer och vener. Orsaken till benet domningar med PVD är bristen på blodflödet till benen. Svårighetsgraden av symptomen beror på vilken artären påverkas och hur mycket blodflödet är begränsat. Tillsammans med domningar kan det finnas smärta som kommer och går, kramper, tyngdkänsla, brännande känsla, stickningar och svaghet i benen.

Spinal stenos

En vanlig orsak till smärta i ländryggen är lumbal spinal stenos. Den normalt slitage på grund av åldrandet kan leda till en förträngning av ryggmärgskanalen. Förträngningen i någon del av ryggraden kallas stenos. Artrit kan orsaka en bortnött brosk, vilket kan leda till nya bentillväxt att hjälpa support kotor. Den beniga över utväxter, som kallas ben sporrar, begränsa utrymmet för nerven att passera. Orsaken till benet domningar i spinal stenos beror på trycket på nerverna i ryggraden. Det kan också åtföljas av stickningar, sveda och smärta.

Transversell myelit

Tvärgående myelit (TM) orsakas av inflammation i ryggmärgen. Den förekommer ofta efter virusinfektioner. Symptomen av transversell myelit utvecklas snabbt, ofta under loppet av flera timmar till flera veckor. Inflammation i ryggmärgen avbryter meddelandet från nerven till hjärnan. Orsaken till benet domningar beror på inflammation i ryggmärgen, och andra symtom som kan förekomma är extrem känslighet för beröring, muskelspasmer, feber, huvudvärk, aptitlöshet, brännande, stickande och / eller stickningar.


articoli Correlati