Senilitet Definition

"Cirka 4,5 miljoner amerikaner lider av Alzheimers sjukdom," en form av senilitet, säger National Institutes of Health. Senilitet, enligt definitionen i Dictionary.com är "tillståndet av att vara senil, speciellt svaghet eller psykiska handikapp av ålderdom." Medan vanligt hos äldre, är senilitet inte en normal del av åldrandet, uppger det nationella institutet för neurologiska sjukdomar och stroke (NINDS). Det finns dock flera faktorer som är involverade i att förvärva senilitet och det finns saker du kan göra för att minska din risk.

Fakta

Senilitet, även kallad demens eller organisk hjärnskada, inte en specifik sjukdom. Istället innebär det en grupp av symtom som orsakas av sjukdomar som påverkar hjärnan, säger Medline Plus. Om du lider av senilitet, du har problem med två eller flera hjärnfunktioner, som till exempel språk och minne, utan förlust av medvetandet. Minnesförlust i sig betyder inte att du lider av senilitet. Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av senilitet.

Orsaker

Även orsaker till senilitet varierar beroende på individen, två vanliga orsaker är stroke och åderförkalkning. Andra medicinska tillstånd som kan orsaka senilitet och kan vara reversibel inkluderar reaktioner på läkemedel, infektioner, förgiftningar, näringsbrist, ämnesomsättningsproblem, endokrina avvikelser och hjärntumörer. Enligt NINDS, "Alla former av demens resultera från döden av nervceller och / eller förlust av kommunikation mellan celler." Många faktorer kan påverka hjärnans funktion, men det är oklart exakt hur demenssjukdomar utvecklas.

Typer av senilitet

Enligt NINDS, det finns flera kategorier av senilitet inklusive: kortikala demens, subkortikal demens, progressiv demens, primär och sekundär demens. Vissa typer av demens fall i mer än en kategori, och dessa är: Alzheimers sjukdom, vaskulär demens, Lewy body demens, frontotemporal demens, HIV-associerad demens, Huntingtons sjukdom, demens pugilistica --- eller Boxers syndrom, kortikobasal degeneration, Creutzfeldt Jakobs sjukdom, liksom andra sällsynta ärftliga demenssjukdomar. Barnens former av demens inkluderar Niemann-Picks sjukdom, Batten sjukdom och Lafora kroppssjukdom.

Förebyggande / Behandling

Även om det inte finns ett botemedel mot senilitet, det finns flera behandlingar som är tillgängliga för att lindra symtomen och bromsa sjukdomen. Från receptbelagda mediciner till livsstilsförändringar och alternativ medicin, enligt MayoClinic, att hitta en viss lättnad är möjlig. Det är också möjligt att vidta åtgärder för att förhindra senilitet uppstår. Att hålla aktiv fysiskt, minskar psykiskt och socialt dina risker. Minska risken för hjärtsjukdomar --- tittar på dina blodtryck, kolesterol och blodsockernivåer - kommer att ytterligare minska risken för senilitet.

Historia

Enligt en April 1, 2007 artikel i "The Lincoln Journal Star," det tyska välfärdssystemet, som utvecklades på 1870-talet, institution konceptet att människors sinnen falla sönder efter 65 års ålder Konceptet kallades senil demens. Faktum in1906, beskrev Dr Alois Alzheimer först avvikelser i hjärnan vid Alzheimers demens som en distinkt sjukdom som endast personer under 65 år kan få. Vi vet nu att senilitet är inte en ålderssjukdom och Alzheimers sjukdom kan ske före eller efter 65 års ålder.


articoli Correlati