Neuropatisk smärta Riktlinjer

Neuropatisk smärta, även kallad neuropati, är smärta upplevs när en nerv har skadats eller skadad. Den nervsmärta kan bli kortvarig eller bli kronisk beroende på nerven och typ av skada. Nerver skickar smärtsignaler till och från hjärnan, och när skadade, kommer de nervsignaler sluta fungera.

Orsaker

Neuropatisk smärta kan orsakas av sjukdom såsom bältros, diabetes, AIDS och multipel skleros. Övriga villkor som bidrar till nervskada inkluderar alkoholism, spinal kirurgi, kemoterapi, rygg, höft och benproblem och amputation.

Symptom

Symtom på neuropatisk smärta inkluderar stickningar, domningar, brännande eller stickande smärtor. Smärta kan komma och gå eller stanna en längre tid. En nypa kan kännas som en stickande smärta eller du kan känna smärta från något så mjukt som en fjäder eller en sval bris. Känsla förnimmelser kan också äventyras och inkluderar inte känner intensiv värme eller kyla.

Diagnos

Din läkare kommer att undersöka smärtsamma områden och ställa frågor om vilken typ av smärta upplevs. Han kan begära blodprov för att se om en underliggande sjukdom som diabetes orsakar nervskada.

Mediciner

Behandling för neuropatisk smärta kommer att omfatta behandling av sjukdomen om det är orsaken till nervskada, eller genom att behandla symptomen eftersom det inte finns något botemedel mot neuropati. Antikonvulsiva såsom Lyrica och Neurontin har ordinerats för nervsmärta. Drogerna avlyssna smärtsignaler från hjärnan och kan förbättra sömnen och ta bort smärtan. Tricylic antidepressiva såsom Elavil har ordinerats att hjälpa till med nervsmärta och depression. Receptbelagda smärtstillande kan förskrivas för korttidsbruk på grund av risken för beroende.

Injektioner

En nervblockad injektion är ett skott av bedövningsmedel i eller runt det skadade nervområdet. Denna typ av behandling blockerar smärta meddelanden från hjärnan. Smärtstillande medel kan levereras direkt in i ryggraden med en serie injektioner eller kontinuerligt genom en implanterad pump.

Kirurgi

Kirurgi för neuropatisk smärta kan inkludera kirurgisk dekompression som innebär att ta bort vävnad som komprimerar en nerv. Ryggmärgsstimulering innebär en kirurg att sätta in en liten tråd nära ryggmärgen. Tråden är ansluten till en enhet som kommer att skicka små mängder el till skadade nerver blockerar smärtsignaler till hjärnan.


articoli Correlati