Massageterapi Fördelar

Avkoppling är den mest kända nyttan av massage och det är också den viktigaste. För att förstå varför, låt oss först titta på hur massage orsakar avslappning i kroppen.

Massage och nervsystemet

Nervsystemet är uppdelat i fyra grenar:
Det centrala nervsystemet - hjärna och ryggmärg
Det perifera nervsystemet - som förbinder hjärnan och ryggmärgen till resten av kroppen
Den somatiska nervsystemet - som kontrollerar de yttre sinnesorgan och reflexer
Det autonoma nervsystemet - vilken styr motoriska nervceller och inre organ.
Det autonoma systemet är en del av det perifera nervsystemet och är uppdelad i två delar sympatiska och parasympatiska.

Det sympatiska grenen styr stress (eller kamp eller flykt svar). Under stress, blodkärl sammandra, blir andningen snabbare och mer ytlig, blodtrycket stiger, eleverna ihop sig, stängs smälta ner systemet och muskler skärpa, allt i förberedelse för plötsliga utbrott av rörelse.
De parasympatiska grenen kontroller i raka motsatsen till det sympatiska grenen och styr avkoppling svar. Under avkoppling svar blodkärlen expanderar, andas saktar och fördjupar, blodtryck sänks, elever vidgas, matsmältningssystemet aktiveras och musklerna slappnar av.
Nu när vi vet hur massage initierar avkoppling svar, låt oss undersöka hur aktiverar det parasympatiska svar banar väg för övriga förmåner såsom sänkt blodtryck, förbättrad överföring syre och förbättrad muskel näring och sophämtning.

Lägre blodtryck

Blodtrycket är den mängd kraft som krävs för att trycka blod genom artärer och vener. Ett blodtryck behandlingen har två nummer, det systoliska - vilket är trycket i artärerna när hjärtat kontrakt och det diastoliska - vilket är det tryck i venerna när hjärtat slappnar av. Normalt blodtryck är mellan 100 och 120 för det systoliska nummer och 70-80 för det diastoliska. Och en läsning över 140 (systoliskt) eller 90 (diastoliskt) är anser högt blodtryck.
Den främsta orsaken till högt blodtryck är förträngning eller blockering i blodkärlen, vilket orsakar blodet att flöda genom vid ett högre tryck. Tänk på en trädgårdsslang; om du sammandra öppningen vid änden av slangen, blir strömmen starkare och mer koncentrerad. När det gäller blodkärlen, är mest förträngning orsakad av samlingar av plack på kärlväggarna.
Massage tar inte bort detta plack men det slappna kärlväggarna, vilket skapar mer utrymme, så att blodet kan flöda mer fritt och sänka blodtrycket.

Förbättrad Oxygen Transfer

Under stress blir andningen snabb och ytlig. När detta händer kärlen i lungorna (alveolerna) inte har möjlighet att fullt ut utbyta CO2 och syre som sedan innebär mindre syre kommer in i blodet med varje andetag.
Genom att aktivera det parasympatiska svar, saktar massage och fördjupar andningen, vilket gör att mer syre att absorberas i blodet och främjar frisättningen av mer CO2. Långsammare, djupare andning saktar också pulsen eftersom samma mängd blod har mer syre så att hjärtat inte behöver arbeta så hårt för att tillgodose kroppens syrebehov.

Förbättrad Muscle Nutrition och sophämtning

Blodet transporterar syre och näringsämnen till organ och muskler. Det bär också bort avfallsprodukter från ämnesomsättningen som ska filtreras genom levern, njurar och lungor. Så sakta andning, öka volymen av syre och avkopplande och expandera blodkärl alla bidra till att öka mängden och hastigheten med vilken näringsämnen foder muskler och organ.
Aktivera parasympatiska systemen också slappnar av muskler, vilket ytterligare ökar blodflödet. Skelettmuskler har en rik blodtillförsel, med miljontals fartyg. När under stress, det avtal som muskler constricts blodflödet ytterligare. Muscle är också mycket aktiv vävnad, och som använder mycket syre och näringsämnen och producerar mycket avfall, även vid vila. Avkopplande musklerna gör att blodet kan flöda mer fritt inom muskelvävnad som ger mer värdefulla näringsämnen och spolar ut de avfallsprodukter. Detta hjälper musklerna arbeta mer effektivt och är särskilt användbart när du återhämta sig från skador.

Den bästa nytta för alla

Den enkla handlingen att aktivera det parasympatiska nervsystemet har djupgående effekter på andra system i kroppen. Och genom att aktivera detta system, ger massage en mängd medicinska fördelar. Men kanske är den bästa nyttan av massage som det känns bara bra.
Görs på rätt massage förnyar kropp och själ nästan som att slå en återställningsknapp. Muskler återställs, så nära som möjligt, för att deras "fabriks" och det är denna djupa känsla av lugn, klarhet och välbefinnande som kan pågå i timmar, eller dagar.
Och dessa effekter är kumulativa, så att mer regelbundet din massage rutin, desto längre dessa fördelar sist.


articoli Correlati