Koppling mellan jäst infektioner och antibiotika

Enligt yeastinfectionadvisor.com, en webbplats för att hjälpa människor att kämpa mot sina jästproblem, vuxna har allt från tre till fyra pounds av goda bakterier i sina tarmsystem. Eftersom det finns så mycket, det hjälper att hålla andra bakterier, såsom jäst (Candida) under kontroll. Men det är en delikat balans mellan goda och dåliga bakterier. Om förhållandena är helt rätt, kommer jästen att ta över och orsaka en myriad av problem.

Riskfaktorer för jäst

Det krävs inte mycket för jäst för att förlora kontrollen. Kvinnor som tar p-piller är benägna att utveckla jäst infektioner. De kan sprida denna smitta genom sexuell kontakt. Vuxna som bär åtsittande kläder kan utveckla jäst eftersom bakterierna älskar varma, fuktiga och mörka platser. Personer med jästproblem uppmanas att bära andas tyger som bomull.
En annan riskfaktor är kosten. Jäst bakterier foder bort av socker, så det är rimligt att anta att personer med en hög sockerhalt kost löper en ökad risk för att utveckla en jäst problem.
Förändringar i hormonnivåer, som när en kvinna har mens, kan också orsaka jäst.
Men enligt yeastinfectionadvisor.com, den i särklass vanligaste orsaken till jäst infektion är antibiotika, särskilt långvarig användning.

Hur Antibiotika kan orsaka jäst

Antibiotika är utformade för att döda bakterier, vilket är varför de är föreskrivna för infektioner. Några av dem är mykotoxiner (penicillin är ett exempel) som kommer från svamp. Men antibiotika inte kan urskilja vilka bakterier att döda, så det ofta dödar alla eventuella bakterier i kroppen. Detta inkluderar de goda bakterierna som håller dåliga bakterier, bland annat jäst, på hanterbara nivåer.
När att goda, skyddande bakterier är borta, är förhållandet bra till dålig skev --- och det frigör det dåligt att börja multiplicera. Som det multiplicerar blir det farligare för ditt system.

Behandlingar

Det finns bokstavligen dussintals jäst-infektion behandlingar på marknaden idag. Vissa är krämer och salvor som finns over-the-counter och inkluderar Monistat, Vagisil, Gyne Lotrimin, alla innehåller antisvampmedel. Dessa kan hjälpa behandla vaginal-jäst infektioner, men om du har ett mer allvarligt problem, särskilt om din kropp har överskridits med utslag, och om du vet att du har jäst i tarmen, kan receptbelagda behandlingar bli nödvändiga.

Nystatin är ett receptbelagt läkemedel som finns i tabletter, sirap och i en aktuell grädde. Den härrör från en annan bakterie och kan hjälpa till att befria jäst från olika delar av kroppen.

Difulcan är ett annat receptbelagt läkemedel som används för jäst. Den finns i en dos tabletter som tas genom munnen.

Ofta, om en läkare föreskriver en lång kurs av antibiotika, kommer han eller hon kommer också att förskriva en av ovanstående läkemedel för att förhindra jäst.

Förebyggande / Lösning

Om du tar antibiotika och har inte ordinerats en anti-jäst läkemedel som de som nämns ovan, finns det fortfarande sätt att hålla jäst överväxt till ett minimum. Ett sätt skulle vara att skära socker ur din kost under din kur och äter lågt socker eller sockerfri yoghurt. Yoghurt har naturligt förekommande probiotika (goda bakterier) och bara det kan hjälpa till att hålla dig bakteriefloran i schack.

Om du inte gillar yoghurt, det finns massor av over-the-counter probiotiska kosttillskott såsom acidophilus som du kan ta. Ta det som ordinerats och inte anta att ju mer du tar, desto bättre blir du.

Överväganden

Antibiotikaresistens har varit i rubrikerna på senare år, med infektiösa sjukdomar såsom MRSA (meticillin-resistent Staphylococcus aureus), som är, enligt mayoclinic.com, ett resultat av överanvändning av antibiotika.

Såsom anges ovan, antibiotika är också den ledande orsaken till jäst infektioner. Det kan vara värt att diskutera med din läkare riskerna mot fördelarna med antibiotikabehandling. Han eller hon kan faktiskt föredrar att inte föreskriva något alls och bara rekommendera behandla dig enkelt genom att hantera dina symtom. På så sätt kan du också förhindra oönskade biverkningar av jäst överväxt som kan vara skadliga för dig också.


articoli Correlati