Kliovance Biverkningar

Den International Osteoporosis Foundation rapporterar att år 2010 kommer en av varannan kvinnor över 50 år i Storbritannien upplever ett brutet ben. Orsaken bakom denna häpnadsväckande statistik är benskörhet, en kronisk sjukdom. Med tiden gör osteoporos benen spröda och lätt brister. I Storbritannien och Australien, det finns ett antal läkemedel tillgängliga för att hjälpa till att minska effekterna av benskörhet, inklusive kliovance, som är speciellt utformad för kvinnor som går igenom eller har genomgått klimakteriet. Trots dess effektivitet, är kliovance inte för alla eftersom den presenterar flera risker för biverkningar och komplikationer hos vissa patienter.

Vanliga biverkningar

De vanligaste biverkningarna av kliovance är normalt inte allvarlig natur och utgör endast mindre obehag. Många patienter som tar kliovance erfarenhet milda ömma bröst till måttlig smärta i brösten. Vissa kvinnor rapporterar också menstruationsblödning eller småblödningar mellan menstruationerna. Vanligtvis sker detta när kliovance behandlingen börjar och fortsätter under de första månaderna.

Andra biverkningar

Kliovance har också potential att orsaka en rad andra besvärande eller irriterande, men inte farliga, biverkningar. Vissa kvinnor upplever gastrointestinala biverkningar av läkemedlet, som illamående, matsmältningsbesvär, kräkningar, magont och gas. Dessutom är vissa användare av kliovance beskriver biverkningar som liknar symtomen vid premenstruellt syndrom, såsom vätskeretention, förändrad sexuell lust, akne, depression, bröstförstoring och huvudvärk. Andra möjliga biverkningar är ryggsmärta, vaginala infektioner och irritation, godartade myom, överdriven hårväxt, kliande utslag och sömnsvårigheter.

Läkemedelsinteraktioner

Det finns några mediciner som ger oönskade biverkningar vid användning tillsammans med kliovance. Exempelvis har kliovance potential att sänka kroppens reaktion på insulin, så om du är diabetiker kan du behöva öka dosen. Kombinera kliovance med Parkinsons sjukdom narkotika ropinirol kan öka biverkningarna av Parkinsons läkemedlet. Läkemedel såsom barbiturater, antiepileptika och HIV-läkemedel kan minska effekten av kliovance och orsaka vaginal blödning.

Risker

Förutom mindre biverkningar och risk för interaktioner, har kliovance potential att orsaka allvarliga medicinska komplikationer. I vissa fall har kliovance kopplats till kardiovaskulära problem, inklusive blodpropp, hjärtinfarkt, stroke och ökat blodtryck. Kliovance kan också öka risken för att utveckla vissa cancerformer i bröst, endometrius och äggstockar. Kvinnor som tar kliovance kan också uppleva dysfunktion med eller skador på andra organ, däribland levern och gallblåsan. I vissa extremt sällsynta fall orsakar kliovance hjärna demens hos patienter.

Överväganden

Kliovance kan orsaka fosterdöd och fosterskador, vilket gör läkarna undvika förskrivning av läkemedlet under graviditeten. På grund av de risker som är förknippade med användning av drogen, vet läkarna inte förskriva kliovance till kvinnor med en historia av cancer, kardiovaskulära sjukdomar, epilepsi, nedsatt leverfunktion eller njurproblem. Med kilovance kan också förstärka symptom på andra medicinska tillstånd som du kan ha till exempel migrän, lupus, endometrios och astma, och om din läkare ordinerat läkemedlet för dig, kommer han att noga övervaka dina framsteg. Om han observerar några biverkningar, kommer du sannolikt att få en annan drog att ta för benskörhet.


articoli Correlati