Kirurgi för Parkinsons sjukdom

60.000 personer i USA diagnosen Parkinsons sjukdom varje år. Det finns inget botemedel, även om medicinering kan hjälpa till att kontrollera symtomen. Läkare ibland också operera patienter att bidra till lindring av symtomen vid Parkinsons sjukdom.

Fakta

Parkinsons sjukdom är ett motorsystem störning. En kronisk degenerativ sjukdom som utvecklas långsamt innebär det döden av hjärnceller som producerar dopamin. Symtomen omfattar skakningar i armar och ben och ansiktsmuskler, stelhet i bålen och förlust av koordination och balans. Läkare ordinera ofta läkemedel för behandling av Parkinsons sjukdom. De rekommenderar även operation i vissa fall för att lindra symptomen av sjukdomen. Dessa operationer inkluderar lesion kirurgi, djup hjärnstimulering och neural ympning.

Lesion Kirurgi

I lesion kirurgi för Parkinsons sjukdom en kirurg målen vävnad djupt inne i hjärnan och brinner det, skapa små lesioner. Den kallas också pallidotomi eller thalamotomy, beroende på vilket område av hjärnan som är riktad. Lesionerna är avsedda att förstöra en del av hjärnan som orsakar skakningar associerade med Parkinsons och därigenom stoppa de ofrivilliga rörelser.

Deep Brain Stimulation

Eftersom lesion operation förstör hjärnvävnad permanent, har kirurger börjat föredra att utföra djup hjärnstimulering i stället. I denna operation, implantat en läkare en nervstimulator i hjärnan. Detta batteridriven enhet ger elektrisk stimulering djupt inne i hjärnan, vilket stör de nervsignaler som producerar skakningar och stelhet av Parkinsons sjukdom. Ingen hjärnvävnad förstörs, så operationen kan vändas. Dessutom kan läkaren justera neurostimulatorn att försöka att mer effektivt blockera patientens symptom.

Neural Ympning

Nästa steg i kirurgi för Parkinsons sjukdom är fortfarande i utvecklingsstadier. Läkare undersöker de möjligheter som kan finnas i neural ympning. I detta förfarande, de hoppas att hitta en ersättare för hjärnvävnaden som inte fungerar korrekt för de med Parkinsons sjukdom. Stamceller är en av de möjliga ersättare som forskarna studerar.

Överväganden

Som med alla medicinska åtgärder, kirurgi alternativ för Parkinsons sjukdom alla bär en viss mängd risk. De som genomgår lesion kirurgi kan uppleva personlighetsförändringar, ansiktsförlamning och synproblem. Patienter kan också uppleva markant viktökning. Kirurgiska komplikationer, bland annat infektioner och blödningar, förekommer i cirka tre procent av dem som genomgår djup hjärnstimulering. Depression har också noterats som en vanlig reaktion på läkarmottagningen.


articoli Correlati