Hur till testet för ALS

Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en allvarlig neurologisk sjukdom som försvagar musklerna, inaktiverar dess offer och nästan alltid leder till döden. Vanligtvis kallas Lou Gehrig sjukdom, är ALS inte lätt att diagnostisera. Ingen enda test finns att positivt bekräfta detta tillstånd. Följaktligen lider --- vanligtvis mellan 40 och 60 år --- måste genomgå ett batteri av diagnostiska tester på jakt efter en diagnos.

Instruktioner

1 Utför ett electromyogram att mäta minut elektriska urladdningar som musklerna producerar. Placera en trådelektrod i specifika muskelgrupper. Muskeln elektriska aktivitet dokumenteras när muskeln är kontrakterade och vilade.

2 Mät nervsignaler styrka och snabbhet genom en nervledningsstudie. Hook elektroder på huden som ligger över en viss nerv eller muskel, och sedan ladda ur en liten elektrisk stöt.

3 Ta en bild av hjärnan och ryggmärgen med hjälp av magnetisk resonanstomografi (MRT). Kombinera en serie radiovågor med ett starkt magnetfält för att ge detaljerade bilder av båda.

4 Analysera cerebrospinalvätskan som omger hjärnan och ryggmärgen med hjälp av en spinal tap eller lumbalpunktion. Efter den nedre ryggen bedövas (för att minimera eventuella obehag), placera en nål i ryggmärgskanalen och drar ryggmärgsvätskan. Låt 45 minuter för själva förfarandet och ytterligare 30 minuter till en timme som ligger i ett utsatt läge.

5 Eliminera risken för andra medicinska tillstånd med liknande symtom genom att ta blod-och urinprov. Undersök dessa prover för hög upplösning serumprotein elektrofores eller specifika proteiner i blodet; sköldkörtel och bisköldkörtel nivåer; och 24-timmars urinsamling för tungmetaller i samband med blyförgiftning.

6 Få en biopsi av muskeln efter det att patienten är sövd. Ta provet och skicka det till laboratoriet för analys.

7 Tänk genetisk testning om det finns en familjehistoria av ALS och några eller alla av symptomen ställs ut. Denna typ av testning är inte en felsäker prediktor av sjukdomen. Det kan dock kunna avgöra om en individ är genetiskt predisponerade för ALS.

8 Rekommenderar att din patient söka ett andra läkarutlåtande eftersom många andra sjukdomar ger liknande symtom, av vilka många kan behandlas.

Tips

  • Uppsök läkare om du upplever svaghet i händer eller fötter; har svårt att svälja eller sluddrigt tal; erfarenhet muskelryckningar eller kramper i armar och ben eller tunga; eller har svårt att höja tårna. Baserat på dessa symptom, en fysisk undersökning i allmänhet kommer att utföras.

articoli Correlati