Hur berätta om jag har Poison Sumac

Poison sumak tillhör samma grundläggande kategori av växter som gift ek och Poison Ivy. Det finns i de östra delarna av Nordamerika, trivs i fuktiga områden som träsk och flodslätter. Det verkar som ett litet träd eller stor buske; du kan identifiera den genom sina stora alternerande blad och rödaktiga stjälkar som sträcker sig från grenarna. Symtomen orsakas av urushiol oljan att den utsöndrar. De flesta människor är allergiska mot oljan, och när det kommer i kontakt med huden, dåliga saker hända.

Instruktioner

1 Leta efter små kliande knölar eller kurviga röda linjer på huden. De visas oftast en dag eller två efter exponering för gift sumak och är vanligast på områden där du kanske har borstat upp mot anläggningen, till exempel en bar underarmen eller benet. (Borstning mot växt står för de röda linjerna i infekterad hud.)

2 Kontrollera om det utslag expanderar över hela kroppen. Det kan tyckas som om infektionen sprider sig, även om det i själva verket bara innebär att urushiol oljan har spridit sig ytterligare över din kropp. Avstå från att repa på klådan, och tvätta alla kläder, verktyg och husdjur som kan ha kommit i kontakt med gift sumak.

3 Håll utkik efter symptomen förvärras: utslag kan svälla, klåda kan förvärras och blåsor kan bildas på huden. Blåsorna kan också köra eller sekret, som ger många människor intrycket att vätskan sprider utslag. Även om detta är uppenbart osant, kan köra sår utveckla en infektion om du inte är försiktig.

4 Kontrollera längden på utslag. I de flesta fall av gift sumak, kommer den att pågå i ungefär en vecka, även om en del fall har varat så länge som tre veckor. Tyvärr, men du kan lindra symptomen, det finns inget sätt att verkligen förkorta utslag. Du behöver i princip att uthärda det så gott du kan tills det bleknar.

Tips

  • Kontrollera med en läkare om du är osäker på vilken typ av utslag. Han eller hon kan berätta var den kommer ifrån och ordinera medicin om det är tillräckligt allvarliga.
  • Behandling för gift sumak inkluderar över disk antihistaminer, hydrokortison, kylbalsam, kolloidalt havregryn bad och kalla kompresser. Tala med din läkare om det bästa alternativet för ditt fall.
  • Hur frestande det än är, aldrig repa på en gift sumak utslag. Förutom att sprida urushiol oljan över din hud, kan du få det på fingrarna och därifrån till andra platser såsom dörrhandtag, där det kan spridas till andra personer som kommer i kontakt med den.

articoli Correlati