Förhindra att Tay-Sachs sjukdom

Tay-Sachs sjukdom är en dödlig sjukdom som kan riva en familj ifrån varandra. Även under de bästa omständigheterna och omsorg, de flesta barn med diagnosen denna genetiska tillstånd sällan lever förbi fyra års ålder. För närvarande finns det inget botemedel mot Tay-Sachs och behandlingar gör lite men för att fördröja det oundvikliga. Även forskning pågår för att hitta ett botemedel, att veta hur man kan förebygga Tay-Sachs sjukdom är den enda utväg. Lyckligtvis finns det sätt att förhindra ditt barn från att ärva Tay-Sachs från dig och din partner.

Instruktioner

Förhindra Tay-Sachs sjukdom

1 Bestäm om både du och din partner är bärare av Tay-Sachs sjukdom. För ett barn att ärva Tay-Sachs sjukdom, måste båda föräldrarna vara bärare av sjukdomen. Om endast en eller ingen av er är en bärare, då kan du vara bra att känna ditt barn kommer inte att ha sjukdomen.

2 Utför en fosterdiagnostik för att avgöra om fostret har Tay-Sachs sjukdom. En fosterdiagnostik genom metoden för moderkaksprov (CVS) kan utföras efter den tionde graviditetsveckan för att avgöra om fostret har Tay-Sachs sjukdom. CVS-metoden är den mest populära metoden för fosterdiagnostik eftersom den kan utföras tidigt i graviditeten.

3 Tänk preimplantatorisk genetisk diagnostik. Detta är en dyrare metod för diagnos och innebär processen för provrörsbefruktning för att inleda graviditeten. Innan implantera embryona de testas för Tay-Sachs sjukdom. Endast de embryon som inte är bärare implanteras i moderlivet.

4 Välj din partner baserat på om de är bärare av Tay-Sachs sjukdom. Eftersom Tay-Sachs sjukdom kräver båda föräldrarna vara bärare, kan du välja en partner som inte är bärare av sjukdomen. Det kan låta lite krasst, men det finns fler människor som inte är bärare än är bärare, så begränsningarna är ganska liten om man ser mot allvaret i Tay-Sachs sjukdom.

Tips

  • Även om båda föräldrarna är bärare av Tay-Sachs sjukdom, ditt barn har bara en 25 procent chans att ärva sjukdomen. Därför procedurer såsom pre-genomförande genetisk diagnos kan leda till ett barn utan Tay-Sachs. Tay-Sachs sjukdom är oftast bärs av Ashkenazi judar, så att alla medlemmar av denna folkgrupp bör testas innan du försöker skaffa barn.
  • Preimplantatorisk genetisk diagnostik är ett förfarande som är betydligt invasiv och dyrt, så det kanske inte är ett alternativ för många par.

articoli Correlati