Cerebral pares och livslängd

Vad tycker Geri Jewell, Chris Fonseca och Josh Blue har gemensamt? Förutom att vara kända komiker som har publicerats i sitcoms, på sena tv, och i konsertsalar, de var alla födda med cerebral pares eller CP. CP är en obotlig sjukdom som berör två av 1000 barn som föds i USA varje år. De tecken och symtom på cerebral pares är många och varierande, liksom de orsaker och riskfaktorer - gör frågan om livslängden svårt att avgöra.

Symptom

De tecken och symtom på cerebral pares är varierande, och sträcker sig från mild till svår. En person med cerebral pares kan ha svårt med fina och stora muskelkoordination, har styva och stela eller svaga och slappa muskler, darra, ryck ofrivilligt, eller gå tafatt. Ansiktet kan också påverkas, speciellt mun och svalg, ibland gör det svårt att svälja, tala eller kontrollera saliv. Ibland muskeln av en lem kontrakt så hårt att den orsakar en arm eller ett ben att krypa in på sig själv, vilket begränsar rörligheten. Dessa överträdelser om rörlighet och fysiologiska funktioner kan ha negativa effekter på den förväntade livslängden.

Orsaker

Det finns ingen orsak till cerebral pares. Ibland orsakas av en sjukdom moder kontrakt under graviditeten, andra gånger är det på grund av sjukdomar eller tillstånd som är specifika för barnet. Vattkoppor, röda hund, cytomegalovirus och syfilis kan alla orsaka skador på det ofödda barnets utveckling hjärna. Toxoplasmos, en parasit i smuts och kattlådor av infekterade katter, kan också skada fostret. Sjukdomar som kan leda till cerebral pares efter födseln är viral meningit, allvarlig gulsot och viral encefalit. Medfödda hjärnan eller cirkulations defekter kan också leda till cerebral pares, samt syrebrist under förlossningen.

Riskfaktorer

Förutom exponering för sjukdomar och skador på hjärnan, barn upplever följande löper större risk för cerebral pares: att vara en flerbarnsfödsel bebis, som har en låg födelsevikt (5.5 pounds eller mindre), att födas för tidigt (37 veckor eller mindre ), en sätesbjudning födelse (fot-första i stället för huvudet först under förlossningen), eller att utsättas för tungmetaller eller andra gifter i livmodern.

Förväntad livslängd

Den förväntade livslängden för personer med cerebral pares är olika och svåra att avgöra. Det beror på en mängd faktorer, bland annat följande:

- Allvarlighetsgrad CP Symtom
Ju svårare de cerebral pares symptom, desto lägre förväntad livslängd, särskilt om personen lever med CP har stora svårigheter att svälja eller andas. Drogterapi, kan sjukgymnastik, och kirurgi bistå i att lindra några av de mer allvarliga tecken och symptom på CP, vilket ökar livslängden.

- Vilken utsträckning CP Gränser Mobility
Ju bättre en person med CP kan gå, desto längre livslängd. På grund av detta, är sjukgymnastik och även kirurgi som används för att hålla någon som bor med CP som mobil som möjligt. Operation för att omforma och rehabilitera ben, muskler och bindväv för att möjliggöra användandet av hängslen, kryckor och vandrare samt fysiska terapier såsom simning, är alla utformade för att uppmuntra så mycket upprätt rörelse som möjligt. Om personen med cerebral pares är rullstolsbunden, behandling som syftar till att minska eller eliminera smärta, minska stelheten i musklerna, eller hålla ryggen rak kan också hjälpa till att förlänga livet.

- Villkor Kombinerad med CP
Cerebral pares åtföljs ofta av andra komplicerande förhållanden som kan minska livslängden. Vissa villkor, såsom psykisk utvecklingsstörning, bär kortare livslängds priser i och för sig, och om det kombineras med cerebral pares, kan vara en utmaning att ett längre liv.

Även en person med svåra symtom, minskad rörlighet eller flera villkor kan bara nå 30 års ålder, någon med mild, måttlig eller aggressivt behandlade symtom kan leva till en ålder jämförbar med den allmänna befolkningen, mellan 60 och 80 år.

Uppmuntra, stödja och advokat!

Om du har ett barn med cerebral pares, du vet den dagen till dag utmanar detta tillstånd medför. Även om CP är obotlig, det finns många vägar till att göra ditt barns liv en produktiv, positiv och glad upplevelse. En av de viktigaste saker du kan göra för att förlänga ditt barns liv är att uppmuntra hans oberoende och applåderar varje prestation, oavsett hur liten. Vara en orubblig förespråkare med medicinska och pedagogiska personal, och uppmuntra ditt barn att sätta upp mål och att njuta av livet till det yttersta av sin förmåga. Att hålla ditt barn så aktiv som möjligt - både mentalt och fysiskt - från tidig ålder är nyckeln till ett längre och rikare liv.


articoli Correlati