Can Antihistaminer Disguise SKABB Symtom?

Skabb

Skabb är en vanlig hudinfektion som orsakas av mikroskopiska kvalster som gräver under huden. Eftersom kvalster gräva, lägga ägg och kläcks, deras handlingar orsakar en allergisk reaktion, vilket resulterar i en karakteristisk utslag och klåda. Skabb utslag liknar röda blåsor eller finnar med vågiga linjer. Utslagen visas vanligtvis i varmare delar av kroppen, till exempel på insidan av armbågar och handleder, armhålor, midja, mellan fingrar och tår och i knäveck. Den intensiva klåda förvärras med tiden och är särskilt irriterande på natten.

Skabb är mycket smittsam. De kvalster sprids från att dela kläder, handdukar eller sängkläder, eller annan nära hud mot hud kontakt med en smittad person. Skabb sprider sig snabbt genom ett hem eller utrustning som t.ex. daghem eller vårdhem.

Behandling

Skabb inte försvinner utan en grundlig två steg behandlingsprocessen. Det första steget är att döda kvalster. Permetrin grädde (5 procent) är den vanliga behandlingen. Krämen ska appliceras från nacken ner (skabb påverkar inte ansiktet), och det måste vara kvar på i åtta till 14 timmar innan de sköljas bort. En oral behandling (ivermektin) finns också, och det är mer praktiskt än grädde, men det har fler biverkningar utan att vara effektivare än grädden.

Det andra steget är att noggrant rengöra miljön. Alla sängkläder och kläder måste tvättas eller kemtvättas, och klädsel samt mattor måste noggrant dammsugas. Dessutom bör varje medlem i hushållet också behandlas, liksom andra som har haft nära kontakt med den smittade personen.

Antihistaminer

Den intensiva klåda kan fortsätta upp till fyra veckor efter behandlingen. Antihistaminer såsom difenhydramin (Benadryl) är till hjälp för att lindra klåda. Dock kan antihistaminer också maskera symptom på en återinfektion. Även permetrin är effektiv, fungerar det inte i 5 procent av fallen. Dessutom tillämpas felaktigt behandling eller ett otillräckligt rengjorda hushåll kan leda till en återinfektion. Om antihistaminer används och återinfektion inträffar kan åter klia gå obemärkt förbi. Därför läkare rekommenderar att antihistaminer inte användas i en vecka efter behandlingen för att säkerställa att behandlingen fungerade och det finns ingen återinfektion. Cool bad och kylbalsam kan ge lindring medan antihistaminer stoppas.

Sekundär infektion

Repa skabb utslag kan leda till en bakteriell infektion. Skadad hud kan bli infekterade med staphylococcus, orsakar impetigo. Sekundära infektioner behandlas med antibiotika.


articoli Correlati