Biverkningar av Seed terapi för prostatacancer

Prostatacancer är en ledande orsak till cancer hos män, andra bara till hudcancer, enligt den amerikanska Centers for Disease Control and Prevention. Seed terapi eller brakyterapi är en möjlig behandling för vissa typer av prostatacancer som ett alternativ till kirurgi, traditionell strålning eller kemoterapi.

Identifiering

Brachyterapi eller utsäde terapi är en cancerbehandling som använder små radioaktiva pellets infogas direkt i prostatan för att förstöra cancerceller. Liksom andra former av prostatacancer behandling, orsaker utsädesbehandling vissa biverkningar.

Typer av biverkningar

De biverkningar av utsädesbehandling kommer i två olika etapper. Den första etappen är beroende av förfarandet för införande, och det andra uppstår på grund av strålning i sig.

Tidsplan

Biverkningar Först stegs vanligtvis utvecklas inom de första timmarna efter behandlingen och kvarstår i upp till två veckor. Det andra steget börjar inom en månad efter behandling och fortsätter under 3-9 månader, enligt strålskydds Medical Group.

Steg 1 Biverkningar

Biverkningar möjliga under etapp 1 är blod i urinen eller sperma, anal irritation, hemorrojder och smärta i bäckenet eller penis. Urin brådska är också vanligt under detta stadium, och så många som 10 procent av män utvecklar en blockering som förbjuder urinering i upp till sju dagar.

Steg 2 Biverkningar

Sexuella biverkningar utvecklas vanligen under den andra etappen av utsäde behandling med impotens och minskad sperma som gemensamma drag. Ibland utvecklar miktionsfrekvens sent i etapp 2.

Risker

Seed terapi har potential att orsaka infertilitet. Sällan, passerar ett frö som används i brachyterapi genom urinröret vid urinering eller utlösning.


articoli Correlati