Bältros Utslag Information

Bältros är en virusinfektion som orsakar ett smärtsamt hudutslag och blåsor för att bryta ut på någon del av kroppen. Det liknar barnsjukdom, vattkoppor, men sker oftast hos äldre vuxna eller personer med försvagat immunsystem.

Orsak

Bältros orsakas av herpes virus som kallas varicella zoster. Det är samma virus som orsakar vattkoppor. När en person som återhämtar sig från vattkoppor, kan den varicellavirus förbli vilande i sitt nervsystem i åratal. Så småningom kan viruset återaktivera och färdas längs nervbanor på huden. Resultatet är en bältros utbrott.

Symptom

Symptomen av bältros börja med en smärtsam, brännande känsla i kroppen, följt av ett rött utslag och vätskefyllda blåsor. Blåsorna bryta och skorpa över. Vanligast bältros utslag omslag en sida av kroppen från ryggraden till bröstet. Ibland utslag uppträder på ena sidan av ansiktet eller halsen.

Komplikationer

Vissa komplikationer från bältros inkluderar infektion av blåsor, utslag sprider sig in i ögonen orsakar permanenta synproblem och postherpetisk neuralgi - smärta som fortsätter långt efter att blåsorna har läkt. I de flesta fall, bältros läker inom flera veckor utan komplikationer.

Behandling

För att hjälpa påskynda läkning och minska komplikationer, bör antivirala läkemedel tas inom 72 timmar efter de första tecknen på bältros. Aktuella salvor ger lindring för klåda, och receptbelagda smärtstillande medel kommer att hjälpa till att lindra svår smärta som följer med viruset.

Förebyggande

För att förhindra bältros, är tillgänglig för personer 60 år och äldre varicella zoster-vaccin. Även vaccinet inte garantera att du inte kommer att få bältros, kan det minska sjukdomens svårighetsgrad.


articoli Correlati